Zázvorové hovädzie na chilli
(Doba prípravy 55 minút, 4 porcie po 179 kcal)
- 4 hovädzie steaky
- 2 PL vína
- postrúhaný zázvor
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL chilli korenia
- 1 ČL olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
Valčekom, alebo tĺčikom mäsko jemne naklepeme, aby steaky neboli hrubé. Posolíme, okoreníme z obidvoch strán.
V miske zmiešame víno, postrúhaný zázvor, pretlačený cesnak a chilli. Zmesou potrieme mäso a necháme odstáť v chladničke pol hodinu.
Gril si zohrejeme, mäso vyberieme z marinády a pritlačíme k ploche. Pečieme 5 minút z obidvoch strán.
Podávame s čerstvým šalátom – podľa chuti.
Jahňacina alebo kuracina so zeleninou
(Doba prípravy 40 minút, 4 porcie po 250 kcal)
- 4 jahňacie plátky zo stehna (alebo kuracie prsia)
- 1 malá cibuľa
- 1 mrkva
- 1 väčší zemiak
- 1 ČL olivového oleja
- 1 ČL sušeného rozmarínu
Plátky mäsa jemne naklepeme, osolíme, okoreníme a poukladáme na plech.
Rúru si predhrejeme na 180 °C.
Na mäso poukladáme cibuľu, mrkvu nakrájanú na kolieska a na vrch dáme na kolieska nakrájaný zemiak. Povrch zemiaku potrieme olivovým olejom. Podľa chuti posolíme, okoreníme a posypeme sušeným rozmarínom.
Mäsko pečieme 25 – 30 minút, aby bolo prepečené a mäkkučké.
Po dopečení podávame s dusenou zeleninou.
Morčací guláš s hráškom
(4 porcie po 160 kcal)
- 0,5 kg morčacích pŕs
- 2 veľké cibule
- 1 hrnček hrášku
- ½ hrnčeka hroznovej šťavy
- olivový olej
- 1 ČL medu
- gulášové korenie
- soľ
- biele korenie
Mäso nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. Dáme do chladničky na pol hodinu.
Ošúpeme cibuľu a nakrájame na tenké prúžky.
Uvarený hrášok osmahneme na olivovom oleji na panvici. Vyberieme a odložíme.
Do hrnca dáme olivový olej, morčacie mäso a opražíme. Pridáme hrášok, cibuľu a zalejeme hroznovou šťavou. Uvedieme do varu. Pridáme med a premiešame. Dusíme na miernom ohni, pokiaľ nám mäsko nezmäkne. Podľa potreby dochutíme gulášovým korením.
Citrónové kura
(Doba prípravy 30 minút, 4 porcie po 96 kcal)
300 g kuracích pŕs
čerstvé bylinky
Marináda:
- 150 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL kukuričného škrobu
Kuracie mäso nakrájame na kocky.
Pripravíme si marinádu – zmiešame citrónovú šťavu so sójovou omáčkou, pridáme kukuričný škrob a vymiešame hustú pastu, ktorou namarinujeme mäso a necháme 15 minút odstáť.
Zohrejeme panvicu, na ktorú dáme namarinované mäso. Varíme 12 minút, miešame, kým nie je mäso prepečené.
Mäsko podávame poliate omáčkou a posypané čerstvými bylinkami. Ako prílohu podávame šalát, no môžeme podávať aj ryžu natural.
Kura na šampiňónoch
(Doba prípravy 40 minút, 1 porcia 780 kcal)
- 100 g šampiňónov
- 1 celé kura
- 50 g masla
- 50 g cibule
- 1 l kyslej smotany
- 1 PL špaldovej múky
- soľ
Na panvicu dáme olivový olej a opečieme neosolené kúsky naporcovaného kuraťa do ružova.
Cibuľu pokrájame na jemno a dáme ju speniť ku kuraťu. Kura osolíme a zalejeme horúcou vodou.
Pridáme pokrájané šampiňóny a dusíme. Keď je kura už mäkké, vyberieme ho a šťavu zalejeme smotanou zmiešanou s múkou a necháme zovrieť. Ako príloha sa k jedlu hodí ryža natural.
Pomarančové kura
(Doba prípravy 20 minút, 4 porcie po 290 kcal)
- 2 pomaranče
- 4 kuracie prsia bez kože
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL solamylu
- 2 PL sójovej omáčky
- olivový olej
- soľ
Kuracie prsia jemne osolíme, okoreníme a vložíme do marinády najlepšie na celú noc do chladničky.
Marináda: pomarančovú šťavu zmiešame so sójovou omáčkou, pridáme prelisovaný cesnak a prevaríme.
Marinované mäso opečieme na olivovom oleji, potom odložíme. Do zvyšnej marinády pridáme solamyl a prevaríme. Omáčku ochutíme podľa chuti. Podávame s ryžou natural.