Témou týchto dní, týždňov, mesiacov je koronavírus.
Každého z nás svojim spôsobom ovplyvnila. Strach z nepoznaného vyvoláva v každom z nás paniku a hystériu. Čo robiť preto aby sme sa voči tejto chorobe ubránili, okrem dodržiavania karantény, hygienických a epidemiologických opatrení? Určite ste sa už stretli s výrokom ,,Si tým čo ješ“, to znamená, že strava dokáže ovplyvniť našu imunitu a vieme byť odolný voči rôznych vírusom. Odborníci nás dennodenne informujú o tom ako samotná infekcia koronavírusom prebieha. Faktom je aj to, že samotný priebeh u nakazeného závisí aj od schopnosti imunitného systému jedinca vysporiadať sa s daným vírusom v tele. Pokiaľ človek nepatrí do rizikovej skupiny - (seniori či človek trpiaci iným ochorením) a má imunitu v dobrej kondícií, priebeh tohto ochorenia môže byť mierny ba dokonca bezpríznakový.
Ako je teda možné si zvýšiť imunitu v tomto náročnom období? Po akých potravinách by sme mali siahnuť, aby sme si nerobili zásoby s haldou potravín s nízkou výživovou hodnotou ako je múka, cestoviny či cukor?
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že práve ovocie a zelenina nám dokáže dať čo najviac vitamínov a tým sa zvyšuje naša imunita. Alfou a omegou s vitamínov je práve vitamín C, teda kyselina askrobová. Priemerný dospelý zdravý muž by mal prijať vitamín C v dennej dávke 110mg a zdravá žena 100mg, deti 50-80mg v závislosti od veku. Avšak tu platí pravidlo, že pokiaľ sme vytavovaní rôznym vírusom ako je napríklad aj koronavírus, je potrebne zvýšiť tento príjem vitamínu čo najviac.
Vitamín C je rozpustný vo vode. Tento vitamín hrá dôležitú úlohu v rámci celého imunitného systému, srdcovo-cievneho systému, adaptácie na stres, v boji s voľnými radikálmi, ale aj udržiavania zdravých očí, či kĺbov a spojivových tkanív. Človek je vyslovene závislí na prijímaní tohto vitamínu v strave a je potrebné ho prijímať na dennej báze, pretože naše telo ho nevie uložiť do zásoby.
Vitamínu C nájdeme najviac v červenej paprike, priemerne okolo 191mg na 100g červenej papriky, je to ovplyvnené aj druhom a čerstvosťou. Pokiaľ nemáme červenú papriku, môžeme siahnuť aj po petržlenovej vňati, čiernych ríbezliach, brokolici, chrene, ale aj v zelenej paprike. Nesmieme zabúdať na citrusy ako sú napríklad citróny, pomaranče ale aj mandarínky. Spoločne s petržlenovou vňaťou si môžeme v črepníkoch pestovať aj pažítku, klíčky či žeruchu.
Ako všetci dobre vieme, tepelnou úpravou množstvo vitamínu C klesá a mení sa na neúčinné produkty, preto by sme tieto potraviny mali konzumovať najmä v surovom – čerstvom stave. Avšak aj pri konzumácii potravín obsahujúce vitamín C je dôležité dodržiavať určitú postupnosť, to znamená, že ak si chceme dať kiwi, či uhorku je potrebné očistiť ich tesne pred konzumáciou. Prípadne je potrebné aby sa surovina následne na to uchovala vo vzduchotesnej nádobe.
Vláknina v našej strave, tak ako aj vitamín C, je taktiež veľmi potrebná, práve pre jej význam ovplyvňovať mikrobióm, teda mikroorganizmy, ktoré v nás sídlia. Mikrobióm je v poslednom období číslo jeden v diskusiách ohľadne imunity. Vlákninu môžeme nájsť v potravinách ako sú orechy, jablká či semená.
Nemôžeme zabudnúť spomenúť potraviny s vysokým protizápalovým účinkom. Do tejto skupiny potravín môžeme zaradiť mliečne výrobky – kefír, čerstvý jogurt, acidofilné mlieko a taktiež kyslá kapusta. Práve fermentované výrobky telu dokážu dať prospešné baktérie – probiotiká, čo pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru, ktorá významne vplýva na našu celkovú imunitu a kondíciu. Ovplyvňuje priebeh ochorení, tým pádom sa dokážeme s daným vírusom popasovať lepšie a rýchlejšie.
Medzi samostatnú kapitolu patrí cesnak a cibuľa, ktorým sa už niekoľko storočí pripisujú zázračné účinky. Nazývame ich aj prírodnými antibiotikami. Cesnak a cibuľa obsahujú tiež množstvo antioxidantov, ktoré majú takmer rovnaké účinky ako vitamín C, preto by nemali chýbať v žiadnej chladničke.
Netreba však zabúdať na pitný režim, ktorý je veľmi dôležitý. V boji proti vírusom a dobrým spoločníkom na dlhé a ešte stále chladné večery je nepopierateľne zázvor a šípky. Nezabúdajte na to, čo sme si už vyššie uviedli, ak pripravujete šípkový čaj nezalievajte ho priamo vriacou vodou. Najlepšie ho pripravíte tak, že cez noc necháte nadrvené šípky namočené vo vode, tým sa vylúhujú a následne na to si ,,čaj“ len ohrejte.
Rakytník, ktorý v našich končinách stále nie je taký známy , obsahuje obrovské množstvo antioxidantov, biologicky aktívnych látok a len pár bobúľ tohto zázraku vám zaručí plnohodnotnú dennú dávku vitamínu C. Obchody ponúkajú rakytník v rôznych formách ako napríklad olej, šťavy, čaje či tinktúry. Opäť treba dávať pozor na jeho prípravu či formu ktorou ho do svojho tela prijmete, pokiaľ chcete zachovať čo najviac účinných látok musí prejsť čo najšetrnejším spracovaním.
Teraz by ste už mali dobre vedieť, že prijať vitamín C vo forme tablety nestačí. Treba vyhľadávať a prijímať vitamín C z prospešných látok obsahujúce vitamíny, minerálne látky, antioxidanty a to vo forme prírodných zdrojov skrz pestrej a vyváženej stravy. Vďaka prírode môžeme prijímať všetky možné prospešné látky v prírodnej forme a majú na naše telo a organizmus neopísateľné a liečivé účinky.